Posted by: nautilusiv | November 16, 2007

Jangan Bergantung Pada MARA

SUMBER : UTUSAN, 13 NOVEMBER 2006

KUALA KANGSAR 12 Nov. – Usahawan bumiputera yang ingin mengembangkan perniagaan dinasihatkan tidak bergantung kepada Majlis Amanah Rakyat (Mara) bagi mendapatkan bantuan pinjaman kerana ada banyak agensi lain boleh membiayai perniagaan mereka.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Rafidah Aziz berkata, Mara bukanlah satu-satunya agensi kerajaan yang boleh membantu usahawan bumiputera kerana terdapat beberapa agensi lain turut menawarkan peluang tersebut.

‘‘Kalau usahawan boleh pergi kepada agensi-agensi terbabit, tidak adalah beban ditanggung oleh Mara sahaja dan usahawan tidak berasa kecewa sekiranya Mara menolak permohonan mereka.

‘‘Tidak perlulah pergi kepada Mara sahaja kerana ada agensi lain berperanan seperti Mara boleh membantu usahawan bumiputera secara komprehensif,’’ katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen dan Ekspo Usahawan Bumiputera Kuala Kangsar 2006, di sini hari ini.

Rafidah berkata, kadang-kadang ada yang datang berjumpa dengan beliau atau menulis surat, kebanyakannya meminta mereka dibantu oleh Mara.

Menurutnya, antara agensi yang bersedia membantu usahawan bumiputera dalam perniagaan ialah Perbadanan Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana (SMIDEC), Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA), Pusat Produktiviti Negara (NPC), Malaysian Industrial Development Finance Bhd. (MIDF) dan Perbadanan Pembangunan Luar Malaysia (Matrade).

Katanya, Mara boleh memberi bantuan kewangan tetapi ia perlu dilengkapi dengan khidmat nasihat, sokongan dan bimbingan dari agensi seperti SMIDEC, MIDA, Matrade, NPC dan MIDF yang memberi pembiayaan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: