Posted by: nautilusiv | November 14, 2007

PERANCANGAN AWAL

Hari Ahad lalu, kami telah mengunjungi kebun cili fertigasi En Zulkifli di Puchong Selangor. Pokok cili beliau sudah mula berbuah dan sedang menunggu masa untuk berbuah.

Hasil perbincangan kami semua, beliau ( En Zul ) bersetuju untuk membekalkan anak pokok cili tersebut pada harga RM 5 kepada kami dengan bantuan khidmat nasihat sekali.

Setelah perbincangan malam tadi, rata rata lembaga pengarah Zactrade Technology bersetuju untuk menjadikan projek tanaman cili fertigasi ini sebagai projek untuk tahun 2008. Dalam peringkat kajian dan fisibiliti ini, perincian adalah sangat penting dan kritikal. Ini termasuklah harga paaran semasa cili, indeks turun naik harga cili, kajian pasaran ‘supply & demand’, turnover point, dan juga kaedah penanaman  serta guna tenaga yang optimal. Dan sebuah pelan yang baik seharusnya merangkumi pelan induk 5 tahun di sertakan pelan perkembangan teknologi dan bisnes supaya perusahaan lebih maju dan sentiasa berdaya saing.

Usulan dari itu, En Hafizan akan menjalankan operasi identifikasi lokasi penanaman yang bersesuaian dengan aplikasi penanaman dan juga kos efektif. En. Zaki akan menentukira elemen kos yang terlibat dalam projek di samping menentukan titik pulang modal berdasarkan produktiviti pengeluaran berbanding kos unjuran. En Hazuandy, En Nasir dan saya akan mengunjurkan pelan pembangunan 5 tahun dari aspek pembangunan teknikal, kajian dan pembangunan, inovasi, kemungkinan pemprosesan dan produk akhir kepada pengguna.

Dengan pelan yang mantap, di harap projek ini akan bergerak lancar dan mencapai sasaran yang diharapkan.

Advertisements

Responses

  1. Kat mana kebun di Puchong tue?
    Untuk pengetahuan penulis, saya pun berminat untuk memulakan perniagaan ini…

  2. Wish you all the best ya!!
    Genggam bara api biar sampai jadi abu

  3. asslamualaikum, saya ada masaalah tentang mendapatkan benih dan cara penyemaian dan cara penanaman cili, tolong bantu,


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: